Livet i gave

Det høres dramatisk ut, men jeg føler faktisk at jeg har fått livet i gave. 

Jeg er i relativt god form. Jeg trener en halv time fem dager i uken, går tur så godt som hver dag, spiser sunt og drikker lite alkohol. Jeg sluttet å røyke for ni år siden. For noen år tilbake fikk jeg påvist familiær hyperkolestrolemi etter at både min mor og søster døde av akutt hjertesvikt. Begge var revmatikere – akkurat slik som jeg. Så det var viktig for meg å få medisiner og oppfølging årlig hos hjertespesialist etter det, siden høyt kolesterol og revmatiske sykdommer er en dårlig kombinasjon.

For en måneds tid siden våknet jeg på natten med noen kraftige smerter i øvre del av brystet og ryggen. «Nå dør jeg», tenkte jeg. Men det gikk over like fort som det kom. Det gikk noen dager, så kom det igjen – kun om natten. Men så; i forrige uke, skjedde det på dagtid også. Smertene var kraftigere og varte lenger -– opptil halvannet minutt. Men jeg fortsatte som jeg pleide – trente, gikk tur og tok morgenbad, og fikk skikkelig pusteproblemer da jeg kom opp av vannet. Da bestilte jeg time hos fastlegen og reiste hjem fra hytta. Legen tok smertene på alvor og sendte meg til mitt lokalsykehus, Diakonhjemmet. 

For å gjøre en lang historie kort; Etter utallige EKG-målinger, ultralyd av hjerte, inntak av betablokker, døgnovervåkning med telemetri samt nitroglyserin under tunga, og ikke minst gjentatte kraftige anfall både på dagtid og nettene som kunne vare fra 1,5 og opptil 5 minutter, ble jeg etter tre døgn overført til hjerteavdelingen på Oslo Universitetssykehus og fikk satt inn stent i en tett åre til hjerte. Beskjeden fra legen som satt inn stentet var lynklar; Nøl ALDRI med å ringe 113.

Jeg hadde flaks – jeg unngikk hjerteinfarkt. Det fokuseres så mye på menn og infarkt, og altfor lite på tilsvarende smerter hos oss kvinner. Vi tåler mer smerte og kjenner muligens litt andre symptomer enn f.eks. kraftig utstråling i venstre arm. Lov meg at du oppsøker lege én gang for mye hvis du kjenner en smerte i brystet du ikke riktig skjønner hva er – særlig i hvilestilling på natten. Vær oppmerksom på ekstremt lav puls. Min har vært nede i 35! 

Med denne lille, men superviktige oppfordringen, ønsker jeg deg en riktig god sommer. 

Her er link til gratis oppskrift på hjertesokker 

Hjerte på hjerte

 

 

 

Recommended Articles

1 Comment

  1. Jeg har opplevd akkurat det samme. Måtte også skifte en åre til hjertet. Har erfart hvor viktig det er å raskt ta kontakt med lege.

Legg igjen en kommentar